dissabte, 28 de març del 2015

Utilitat dels mapes conceptuals

Un dia se'ns va plantejar pensar quins conceptes van relacionats amb l'assignatura que actualment estem cursant de "Productes multimèdia infantils i juvenils". 

Cadascú dels alumnes, va pensar tres conceptes, dels quals, alguns d'ells van ser: xarxa, programes, internet, software, hardware, aprenentatge, aplicacions educatives, núvol, comunicació, xarxes socials, robòtica, competència digital, simulació, interactivitat, realitat augmentada, multimèdia, editors...

De tots aquests conceptes, se'ns va demanar crear un mapa conceptual amb cinc d'ells. Un mapa conceptual és un tipus de mapa on s'uneixen paraules o conceptes a partir d'altres paraules que li donen sentit. Aquests serveixen per exposar o resumir.

Per a fer el mapa conceptual, teniem a la nostra disponibilitat tres editors:
  • Cmap Tools: programa que requereix la seva instalació a l'ordinador per poder-lo utilitzar.
  • Bubbls.us: programa on-line i gratuit amb l'inconvenient de no poder utilitzar totes les funcions.
  • Webspiration classroom: programa on-line i gratuit però nomès durant 30 dies. 


Mapa conceptual fet amb el Webspiration classroom






Mapa conceptual fer amb el Bubbls.us




Però... Quina utilitat tenen aquests mapes conceptuals a cicle inicial? Molta més de la que ens podem pensar. Un mapa conceptual ens pot ajudar com a mestres a treballar qualsevol tema amb els nostres alumnes per a que puguin veure allò que és més important i cal destacar del que s'està aprenent. A partir del mapa conceptual, es poden treballar els conceptes més destacables que volem que adquireixin els alumnes. D'aquesta manera, a més de sintetizar, també els estarem ajudant a cercar allò més important de tota una gran informació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada